בצקרה אפשר לומר שאימון בטכניקה של הרפיית שרירים הדרגתית מובילה לרגיעה, הפחתת מתח ואיזון.
האימון בה פשוט ואפקטיבי, ומבוסס מחקר, וזוהי אחת מהטכניקות שמשתמשים בה בביופידבק.
בחיי היומיום אנחנו לא מרגישים את המתח עד שהוא מקבל ביטוי: כאב ראש, עייפות, חרדה, כאבי שירירים ועוד.
דרך הביופידבק לומדים להרגיש את המתח לפני שהוא מגיע לביטוי כזה ולומדים איך לפוגג אותו: כלומר איך להגיע לוויסות עצמי!
מבנה הטכניקה:
1. סדרת כיווצים והרפיות, בה נעים מכיווץ חזק יחסית לרפיון. לאחר כך כיווץ שוהים בתחושה של הרפיון ומאפשרים לגוף: לשרירים ולמערכת העצבים להגיע אל איזון ו"כיול" מחדש.
2. לאחר מכן עוברים לסריקת גוף, חלק פסיבי יותר שיוצר העמקה אל תחושות הגוף ומוסיף עוד רובד של רגיעה.
הסבר מורחב יותר:
מערכת העצבים שלנו נדרכת במצבים של מתח, גופני או רגשי. כשאנחנו מרגישם שאנחנו במצב של סכנה, או במצב שמאיים עלינו השרירים נדרכים. זו תגובה לא מודעת שאחראית עליה מערכת העצבים האוטונומית הנקראת, תגובת הלחם או ברח Fight or Flight (זו שפועלת בלי המודעות שלנו, מכוונת את קצת הלב, לחץ הדם, קצב הנשימה, ועוד ועוד).
אם כן המתח מצטבר באופן לא מודע, כי אנחנו מרגישים איום, למשל ממבחן מתקרב, מהגשת עבודה, מראיון, או ממצבים יומיומיים יותר כמו נהיגה בכביש, להגיע בזמן למפגש, לענות על המון הודעות ווצאפ... ועוד.
כשהמתח הזה מצטבר בלי שאנחנו מודעים לו, אנחנו לא שמים לב לכך שהשרירים מכווצים, ואולי מרגישים פתאום כאב בגב התחתון, או כאב ראש, או שהשכמות מכווצות, אולי עייפות, קושי לנשום.
אם אנחנו מבינים שהמצבים הללו קשורים למתח שנצבר, אנחנו יכולים להשתמש בטכניקה של הרפיית השרירים ההדרגתית בכדי לווסת את המערכת ולהוריד מהמתח.
שימוש תדיר יובל לתחושת רגיעה ואיזון.
מעבר לזה ניתן ללמוד להשתמש בטכניקה גם במהלך היומיום, למשל לפני פגישה, או בזמן מבחן, בפקקים ועוד.
במצבים שהפכו מורכבים יותר, כמו חרדה ופוביה המערכת העצבים פועלת בצורה בסיסית באותו האופן, ובהן המתח השרירי עולה, ניתן בטיפול מסודר להשפיע לטובה גם על חרדה ופוביה.
Comments